Kun Joulumieli Kokee Koronan (2020)

14.11.2021

Teksti siirretty alkuperäisiltä sivuilta (2020)

Vuoden 2020 yhteisöllinen joulujuhla ei toteudu fyysisessä muodossaan. Kaikin puolin poikkeuksellinen vuosi on loppusuoralla, ja kaikista toivonkipinöistä loppuun asti kiinni pitäen, marraskuun lopulla oli pakko tehdä päätös: Tänä vuonna Työskillä ei juhlita yhteistä jouluaattoa, ei edes pihaolosuhteissa. Asia, johon ei yksityishenkilönä voi vaikuttaa koska marssijärjestyksen määräävät rajoitustoimenpiteet.

Surullista. Vuosi, jolloin tätä ilon ja yhteisöllisyyden juhlaa olisi todella tarvittu. Moni yksinäinen on entistä yksinäisempi. Eristäytynyt. Ei tämä tällainen ole reilua.

Haminassa pyritään silti tuomaan joulumieltä parhaamme mukaan. Villasukkahaaste kiertää jo 3tta vuotta, itsetehtyjen joulukorttien haaste kiertää jo toistamiseen. Tänä vuonna toteutamme joulunajan ruoka-avun luvanvaraisella pienkeräyksellä, eli keräämme rahalahjoituksia haminalaisten talouksien jouluruokaa varten. Avuntarvitsijoita riittää aina lapsiperheistä yksinasuviin, vauvasta vaariin.

Yritämme luoda sen joulun pienin teoin. Kehotankin kaikkia ihmisiä muistamaan tänä vuonna niitä naapureita ja tuntemattomia, käy tiputtamassa jonkun postilaatikkoon joulukortti. Se voi olla monelle ikäihmiselle etenkin ainoa muistaminen koko jouluna. Neulo villasukat, kääräise pakettiin, ja jätä jonkun rappuselle kauniissa paketissa. Kerätkää ystävä- tai esim. harrasteporukka kasaan, laittakaa kolehti pyörimään, ja ostakaa vaikka jollekin perheelle kassillinen jouluruokaa. Tekojen ei tarvitse olla isoja ollakseen saajalleen merkityksellisiä.

Huolehditaan toisistamme, välitetään ja luodaan yhteisöllisyyttä kukin tavallaan. Pääasia ettei ketään jätettäisi yksin ja unohduksiin. Etenkin tällaisina poikkeuksellisina aikoina.

Meiltä kaikilta, meille kaikille. Sydämellisin jouluterveisin täältä Haminasta,
Anne Kolehmainen & Kaikki vapaaehtoiset tonttuapurit