Jouluvalmistelut 2021

16.11.2021

Elämme jälleen kerran tilanteessa jossa Korona on ollut määrittävä tekijä erinäisille tapahtumille. Aina marraskuun alkuun asti elättelin toiveita siitä, että tänä vuonna pystymme viettämään yhteistä joulujuhlaa Haminan Wanhalla Työskillä. Toisin kävi. 

Yksityishenkilön järjestämä tilaisuus olisi saanut viranomaisluvan, mutta tilaisuudessa olisi pitänyt noudattaa Kymenlaakson alueella voimassa olevia koronaohjeistuksia yleisötilaisuuksien järjestämisessä. 

Maskisuositukset ja 2m turvavälit sisätiloissa eivät oikein luo sitä tunnelmaa mihin koko jouluaaton pohja perustuu: yhdessä olemiseen ja saman pöydän ääressä istumiseen itselleen aiemmin tuntemattomien ihmisten kanssa. 

Jouluaaton valmistelut aloitetaan normaalisti jo syyskuun alussa. Tämä vuosi on ollut poikkeuksellinen myös siltä osin, että allekirjoittanut on 100% työajalla kiinni toisaalla. Tapahtumaa kun luodaan täysin vapaaehtoisvoimin, oli vain pakko tehdä raskas päätös:

 Jouluaattona emme kokoonnu yhteen, siirretään taas toiveet yhteisestä joulusta vuodelle 2022. 

Vaikka päätapahtuma ei toteudu, päätettiin silti panostaa jouluapuun pienkeräyksemme varaan: otimme tavoitteen jakaa tänä vuonna 60kpl joulun ruokakasseja sellaisille haminalaisille talouksille jotka ovat sen ruoka-avun tarpeessa. 

Ruokakassit tulevat sisältämään kaiken tarpeellisen perinteiseen suomalaiseen joulupöytään kuuluvien ruokien osalta: kinkku, laatikot, perunat, puurotarvikkeet, leipää, leivänpäällistä, hedelmää ja tietysti niitä joulunajan herkkuja. 

Ilokseni voin myös todeta, jälleen kerran, että haminalainen yhteisöllisyys on jotain sangen poikkeuksellista. Apuja ja avuntarjoajia löytyy pienestä kaupungistamme useita. Suurin osa toimii ns. virallisia reittejä, Haminan Jouluaatto kaikkien muiden rinnalla. 

Meidän kohderyhmämme ovat normaalisti sellaisia ihmisiä ja perheitä jotka, eivät sieltä virallisia reittejä apuja saa. 

Tällä tarkoitan sitä, että melkein poikkeuksetta virallisesti toimivien tahojen kautta apua saadaan mikäli pysytään todentamaan esim. taloudellinen ahdinko. Ja älkää käsittäkö väärin, hyvä niin.

 Inhimillisyys on kuitenkin kaukana ja virkansa puolesta toimivien henkilöiden kädet sidotut kun puhutaan byrokratiasta ja pykälistä. Tiliotteiden mukaan kun rahaa pitäisi olla, mutta sehän ei aina ole totta. 

Äkillinen työttömyys tai jokin muu akuutti tilanne voi olla ihmiselle todella lannistava kokemus. Käsittelyajat tukien kanssa pitkiä. Etenkin joulunaikaan liian moni ihminen ja perhe kokee surua sen osalta, että jouluksi ei ole rahaa jouluruokaan tai lasten joululahjoihin. Haminalaiset kohtalot eivät ole tässä poikkeus. 

Siksi me autamme. Me emme kysele tiliotteita, emme katso millaisella autolla joku ajaa. Emme tuomitse emmekä kyseenalaista. Jos ihminen kokee olevansa avun tarpeessa ja on valmis sitä hakemaan, me autamme jos suinkaan pystymme. 

Pienkeräykseen on tällä hetkellä (16.11.2021) tehty lahjoituksia n. 700 euron edestä. 

Jos haluat osallistua pienkeräykseemme ja auttaa luomaan haminalaista joulumieltä, voit auttaa meitä lukemalla lisää täältä: Lahjoita

Tästä on hyvä jatkaa matkaa kohti Haminan Hyvän Mielen Jouluaatto 2021, järjestyksessään jo 4s tapahtuma! 

Yhdessä tekemistä, iloa ja lämmintä joulumieltä. 

Meiltä haminalaisilta, meille kaikille. Koska joulu kuuluu kaikille! 

-Anne-